Sint-Eloois-Winkelstraat

Beschrijving

Hoofdstraat in aansluiting bij de Papestraat en de Stationsstraat, en vanaf het kruispunt met de Rollegemstraat, O.-uitvalsweg naar Rollegem-Kapelle. Getypeerd door lintbebouwing gr.m. van na 1844 (Atlas der Buurtwegen), overgaand in verspreide hoevebouw o.m. het imposante "Oosthove" met wal en toegangspoort (cf. nr. 112).

Dominerende woonfunctie met burgerhuizen en (boeren)arbeidershuizen. Voormalige conservenfabriek "La Merveille" (cf. nrs. 73-75) en vlasschuur (cf. nr. 82). Op de hoek met de Kortwagenstraat z.g. "Plets kapelleke" (cf. nr. 35).

Basisbebouwing: breedhuizen van één à twee bouwl. onder pannen zadeldaken, daterend uit XIX B en XX a. Bebouwing uit XX a o.m. tengevolge van beschadiging of vernieling van enkele panden tijdens W.O. I (cf. o.m. nrs 2, 6). Nr. 65. met art-decogetinte halfronde erker; nr. 67 in aansluitende bouwtrant.