Geografisch thema

Maalzaakstraat

ID
12872
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12872

Beschrijving

Oud toponiem in het westen van de gemeente, gebied dat eertijds behoorde tot de heerlijkheid van Overmaelsaeke met de Mariaborrebeek als grensbeek. Melding van Malsaca in het derde kwart van de 12de eeuw, afkomstig van het Gallo-Romeins Malasacium met de betekenis van "toebehorend aan Malasius", duidend op vroege bewoning. Het "Goed te Maelsaeke", een leengoed genoemd in 1522, komt als hoevenaam nog voor in de 17de eeuw; mogelijk in verband staand met één van de twee thans verdwenen omgrachte sites naast de Mariaborrebeek ten zuiden van de straat, weergegeven op de kaart van J. Bale van 1641. Eén van beide, achterin gelegen ter hoogte van nummer 15, is nog weergegeven op de Vandermaelenkaart van 1851 met vermelding "Motte Campagne".

  • Rijksarchief Gent, Kaarten en plannen, nr. 500.
  • DE LANGE S., De taalgrens tussen Oost-Vlaanderen en Henegouwen, in Handelingen van de Geschied- en Oudheidkundige Kring van Oudenaarde van zijn Kastelnij en van den Lande tusschen Maercke en de Ronne, Deel XVI, 2e aflevering, 1969, p. 171-172.
  • KERCKHAERT N., Oude Oostvlaamse hoeven, Gent, 1988, p. 265-266.

Bron: VERBEECK M. & TACK A. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Oudenaarde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Boerenwoning

  • Omvat
    Gesloten hoeve

  • Omvat
    Hoeve

  • Is deel van
    Etikhove


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Maalzaakstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/12872 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.