Geografisch thema

Dorp

ID
12884
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12884

Beschrijving

Zogenaamde "Kerkberg", religieus centrum van de gemeente ten zuidoosten van het administratieve centrum dat gelegen is op het kruispunt van de twee hoofdassen, de Postweg, een transitbaan die de gemeente doorsnijdt van noordoost naar zuidwest en de Pedestraat-Vlezenbeeklaan van noord naar zuid. Grosso modo rechthoekig plein met centrale inplanting van de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw. De westelijke pleinwand wordt ingenomen door de voormalige parochieschool, thans de basisschool "Ave Maria", waarvan de oorspronkelijke gedeelten door gevelstenen aan de straat "Anno 1928" gedateerd, sterk zijn gerenoveerd (nummer 48). De overige pleinwanden bestaan uit eenvoudige dorpswoningen waarvan de oudste opklimmen tot de negentiende eeuw.


Bron     : Kennes H. met medewerking van Van Damme M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw, Deelgemeenten Sint-Pieters-Leeuw, Oudenaken, Ruisbroek, Sint-Laureins-Berchem en Vlezenbeek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB8, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Dorpswoning

 • Omvat
  Dorpswoningen van 1903

 • Omvat
  Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

 • Omvat
  Pastorie Onze-Lieve-Vrouw van 1895

 • Is deel van
  Vlezenbeek


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Dorp [online] https://id.erfgoed.net/themas/12884 (Geraadpleegd op )