Geografisch thema

Gemeenteplein

ID
12885
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12885

Beschrijving

Driehoekig plein ter hoogte van het kruispunt van de twee hoofdassen van de gemeente, respectievelijk de Postweg, een transitbaan die de gemeente doorsnijdt van noordoost naar zuidwest en de Pedestraat-Vlezenbeeklaan van noord naar zuid. De benaming werd ontleend aan de aanwezigheid van het voormalige gemeentehuis, een beeldbepalende inplanting in landelijke stijl met een vrij massieve toren als referentie aan een middeleeuws belfort. Aan de westzijde, op de hoek met de Schaliestraat en ter plaatse van de vroegere gemeentelijke basisschool, ligt het gemeentelijk "Ontmoetingscentrum De Merselborre", een ontwerp van de architecten M. Courtens, J.P. Degreef en W. Denayer, ingewijd in 1983; de benaming verwijst naar de gelijknamige drinkwaterbron die al vermeld werd in 1351.

  • Ons erfgoed in woord en beeld, Themanummer, in Lewe, jaargang 25, nummers 2-3-4, 2006, p. 72.

Bron     : Kennes H. met medewerking van Van Damme M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw, Deelgemeenten Sint-Pieters-Leeuw, Oudenaken, Ruisbroek, Sint-Laureins-Berchem en Vlezenbeek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB8, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2008


Relaties

  • Omvat
    Gemeentehuis van Vlezenbeek

  • Is deel van
    Vlezenbeek


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gemeenteplein [online] https://id.erfgoed.net/themas/12885 (Geraadpleegd op 19-04-2021)