Sint-Germanusplein

Beschrijving

L-vormig plein ten noorden van de Beversesteenweg, in aansluiting op de Dom-, Laag- en Wijnendalestraat. Genaamd naar de vroegere patroonheilige van de kerk (Izegemseaardeweg) waarop het plein uitziet. Gedeeltelijke verwoesting van de bebouwing in 1918 die volgens prentbriefkaarten onder meer bestond uit breedhuizen van één à twee bouwlagen onder zadeldaken; gewitte, beraapte of gecementeerde lijstgevels. Bij de wederopbouw werden de oude rooilijnen grosso modo gerespecteerd, doch doorgaans met overgang naar twee bouwlagen.
Overwegend lintbebouwing met arbeiders- en burgerwoningen. Handelspanden voornamelijk een aantal (voormalige) cafés, onder meer "café-snack 't Hoekske", voorheen "Vlaenderens afspanning" (nummer 1), "'t Wit-huis" (nummer 10). Ook nieuwe appartementsbouw. Eenvoudige doorsnee-architectuur uit het vierde kwart van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw, van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken (nok parallel aan de straat), geknikt bij nummers 17-19. Nummer 14 aan de hoek met Laagstraat met oudere kern, zie nokanker met jaartal 1761, oude schamppaal en beraping. Bakstenen lijstgevels, sporadisch beschilderd (nummer 2). Bebouwing uit het vierde kwart van de 19de eeuw: onder meer nummer 2, nummer 6 met jaarsteen 1876 (opgenomen in september 1998 en inmiddels afgebroken). Wederopbouw met regionalistische inslag: onder meer nummer 1 (hoek Beversesteenweg) van 1921 naar ontwerp van A. Van Coillie (Roeselare), nummers 17-19.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 6645. Aanleg- en rooilijnenplan van 1919 (foto).
  • Stadsarchief Roeselare, 3.921, 1921/4.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol