Koolputten

Beschrijving

Gelegen in het Elverselebroek, het deel van de Durmevallei binnen het gehucht Sombeke (zie Sombekedries) grenzend aan Elversele en Hamme. De straat vormt de verbinding vanaf de Durme met Hammebrug of de Mirabrug (zie Hamme, Hamveer) en de Pontweg (Elversele) en behoort tot het oude tracé van de steenweg Sint-Niklaas-Dendermonde. Vanaf daar vertakt de straat met een kronkelende landweg westwaarts doorheen de Durmemeersen die voert tot de Smoorstraat richting Sombekecentrum. De benaming zou verwijzen naar de vroegere losplaats voor kolen die hier in de buurt lag van de huidige Durmebrug. Aan deze ijzeren brug ging een houten brug vooraf, in 1826 opgericht ter vervanging van het oude veerpont of Hammeveer tussen Sombeke en Hamme. Er was in dit gebied aan de Durme ook een kleine aalkaai- of beerkaai die bekend stond als " 't Kaaiken".

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena