Geografisch thema

Koolputten

ID
12898
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12898

Beschrijving

Gelegen in het Elverselebroek, het deel van de Durmevallei binnen het gehucht Sombeke (zie Sombekedries) grenzend aan Elversele en Hamme. De straat vormt de verbinding vanaf de Durme met Hammebrug of de Mirabrug (zie Hamme, Hamveer) en de Pontweg (Elversele) en behoort tot het oude tracé van de steenweg Sint-Niklaas-Dendermonde. Vanaf daar vertakt de straat met een kronkelende landweg westwaarts doorheen de Durmemeersen die voert tot de Smoorstraat richting Sombekecentrum. De benaming zou verwijzen naar de vroegere losplaats voor kolen die hier in de buurt lag van de huidige Durmebrug. Aan deze ijzeren brug ging een houten brug vooraf, in 1826 opgericht ter vervanging van het oude veerpont of Hammeveer tussen Sombeke en Hamme. Er was in dit gebied aan de Durme ook een kleine aalkaai- of beerkaai die bekend stond als " 't Kaaiken".


Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster,Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2007


Relaties

  • Omvat
    Café voor beerschippers

  • Is deel van
    Waasmunster


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Koolputten [online] https://id.erfgoed.net/themas/12898 (Geraadpleegd op 13-06-2021)