Doornstraat

Beschrijving

Straat met kronkelend tracé vanaf de Koutermolenstraat tot aan de Ichtegemstraat. Gehucht "Doorn" ter hoogte van de Ichtegemstraat. De straatnaam is als dusdanig reeds aangegeven op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844). Het gehucht "Ten Dooren" is echter reeds afgebeeld op de "Grote Kaart van het Brugse Vrije" door Pieter Pourbus (1561-1571). Vermelding van herberg "Den Doorne" in 1680.

Gehucht met geconcentreerde bebouwing van lage (boeren)arbeidershuizen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, deels met verbouwde en vernieuwde parementen. Nummers 30, 32 (zie Doornstraat nummer 32): arbeidershuizen met roodbakstenen parement boven gecementeerde plint, verzorgd parement zie fries bij nummer 30 en gebruik van gele sierbaksteen bij nummer 32. Doornstraat nummer 2: kleine in bocht gelegen hoeve met vernieuwd boerenhuis, doch bewaarde 19de-eeuwse schuur, gemengde haag van hulst en meidoorn.

• DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel III, Brugge, 1923, kolommen 415-416, 445.
  • WERBROUCK M., Oude en nieuwe straten te Kortemark na de fusies, s.l., 1978, p. 21.

Auteurs: Baert, Sofie; Vanneste, Pol