Galgestraat

Beschrijving

Straat met een gebogen tracé in het verlengde van de Amersveldestraat tot aan de Ieperstraat (grens met Hooglede). In 1680 vermelding van de Galgestraat ("is 't beloop daer t' gherechte vanden ambachte van Cortemarcq inne staet"). In 1774 ("Manschepe bouck van Wijnendaele") is er een "Galghe Bosselken" te Kortemark (niet duidelijk of dit in de omgeving van deze straat is). Op de kaarten van het Manschepe bouck aanduiding van de "Galge Straete". Naamgeving naar de galg van het "Ambacht Kortemark": "(…)over den voorschreven heerweghe som tusschen de Galghestraete ende in 't beloop daer 't gerechte van den Ambachte van Cortemarcq inne staet" (1680). De galg stond dicht tegen de Ieperse Heerweg (Ieperstraat). Een deel van de straat volgt het oude tracé van een deel van de rechtgetrokken Ieperstraat. De "Galghestraete" is als dorpsweg opgenomen in de zogenaamde 'schouwingen' van 1760, een reeks artikelen met betrekking tot het onderhoud van de wegen.

Op vandaag vrij landelijk gebied met akkers en weiden. Het reliëf loopt licht op naar Hooglede toe. Een aantal bewaarde hoeves. Galgestraat nummer 6 is een kleine roodbakstenen hoeve van het langgestrekte type, wellicht daterend uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920. Galgestraat nummer 15 is een hoeve met huis van 1931 zie jaarsteen, heiligennisje in een omlijsting van gesmoorde baksteentjes in de zijgevel. Voor hoeve op nummer 17, zie infra.

• Manschepe bouck van de heerlijkheid Wijnendale (1774), bewaard in het museum "Kasteel van Wijnendale".
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel IV, Brugge, 1924, kolommen 375, 385-387.
  • VERHAEGHE M., Uit het verleden van Kortemark, Brugge, 1953, p. 181.
  • WERBROUCK M., Oude en nieuwe straten te Kortemark na de fusies, s.l., 1978, p. 66-67, 88.