Gitsstraat

Beschrijving

Doorgangsweg met recht tracé vanaf de Lichterveldestraat/ Staatsbaan tot op grondgebied Hooglede. Eerste vermelding in 1774 (Manschepe bouck van Wijnendale) als "Gidtssche straete". Vermelding als "Giststraat" en "Leenbosschen-Gitsstraat" in 1844 (Atlas der Buurtwegen). Deze laatste naamgeving is afgeleid van de zogenaamde "Leenbosschen" of "Lanebossen", reeds vermeld in 1680 (zie ook Leenbosstraat). Het gedeelte tot aan de kruising met de Ieperstraat heet op genoemde Atlas "Cortemarckhellestraat". De weg is rechtgetrokken en gekasseid in 1891.

Vormt een klein gehuchtje met lage arbeidershuizen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw (zie Gitsstraat nummer 8, nummer 15, nummer 29, nummer 33), tevens rijbebouwing vanaf de jaren 1950.

• Manschepe bouck van de heerlijkheid Wijnendale (1774), bewaard in het museum "Kasteel van Wijnendale".
  • WERBROUCK M., Oude en nieuwe straten te Kortemark na de fusies, s.l., 1978, p. 82.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie