Beselarestraat

Beschrijving

Voorheen steenweg naar Geluwe. W.-invalsweg met overwegend recht tracé; in feite hoofdstraat aansluitend bij de Plaats.

Overwegend lintbebouwing met burger- en arbeiderswoningen, dichter bij de dorpskom ook handelshuizen met poort en laadvensters o.m. nrs. 26 (345), 45, 53 en 59-61; naar het straatuiteinde overgaand in losstaande hoevebouw. Eenvoudige wederopbouwarchitectuur met vnl. breedhuizen van twee bouwl. onder pannen zadeldaken; veel aanpassingen o.m. nieuw gevelparement: nrs. 4, 43, 47,53, 59.

Vroeger vestigingsplaats van het tramstation; spoorlijn aangelegd in 1892 en verdwenen in 1952. Nr. 20, plaatselijk oorlogsmuseum. Aan het kruispunt Oliekot- Geluwestraat blikvangende barokke kapel en gemeentelijke begraafplaats; kerkhof vermoedelijk verplaatst met de bouw van de nieuwe kerk (cf. kadastraal plan van 1809); geometrisch aangelegde begraafplaats met centraal pad naar de neogotische kapel; bakstenen gebouw op rechth. grondplan; interieur met Calvariekruis (XII statie van de z.g. "Grote ommegang") en herdenkingsplaten voor de pastoors van Dadizele.

Verderop het oude gehucht Kadorre geconcentreerd rond de voormalige vlasfabriek, thans houtzagerij.

A.H.K. Dadingisila