Koekelarestraat (Kortemark)

Beschrijving

Straat vanaf de Ichtegemstraat over het gehucht "Edewalle" (Handzame) tot aan de grens met Koekelare (naar het gehucht "Belhutte") (zie onder inventaris Handzame). Recht tracé, doch scherpe bocht ter hoogte van de Waterhoenstraat. De oude verbinding naar Koekelare loopt vanaf de Handzamestraat onder meer via de huidige Sneppestraat en Waterhoenstraat. De huidige steenweg naar Koekelare wordt aangelegd in 1887-1888. De toenmalige kasseiweg wordt recht door de gronden van de vroegere "Heerlijkheid van Edewalle" en ook door het vroegerre foncier "Edewallegoed" getrokken (zie Bescheewegestraat).

Op vandaag weg met gebetonneerd wegdek. Nog vrij landelijke omgeving met verspreide bebouwing. Brug over de Waterhoenbeek (zie Koekelarestraat zonder nummer). Nummer 15 is een verbouwde hoeve met (nieuw) opschrift "DE PEERDENPOSTERIJ ANNO 1892".

• WERBROUCK M., Oude en nieuwe straten te Kortemark na de fusies, s.l., 1978, p. 17.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie