Leenbosstraat

Beschrijving

Straat met een kronkelend, kruisvormig tracé, vanaf de Hoogledestraat in het westen tot aan de grens met Gits (Hooglede) ten oosten. Wordt gekruist door de Ieperstraat en de Oude Zeedijkstraat. Naamgeving naar de zogenaamde "Leenbosschen" of "Lanebossen" (reeds vermeld in 1680). Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) aangeduid als "Leenbosschen Gitsstraet". In 1680 is er sprake van "in de Rousselaerestraete die naar 't Goedt de Crabbaerts loopt".
Het "Manschepe bouck van de Heerlijkheid Wijnendale" vermeldt het "Rousselaer straetken" in 1774. Ook "Cleene Rousselaerestraete". De hoeve "Heerlijkheid 't Goed ter Crabbaerde" (zie Leenbosstraat nummer 15) en de hoeve ten zuiden daarvan (zie Leenbosstraat nummer 20) zijn onder meer aangeduid op een kaart van 1760 (zie kaartje bij de straatinleiding).

Op 19/10/1914 is rond de "Leenbossen" fel gevochten tussen de Duitsers en Franse dragonders. Het Franse veldgeschut schoot vanuit de "Huilaertmolen". De hoeve "Heerlijkheid 't Goed ter Crabbaerde" (zie Leenbosstraat nummer 15) gaat daarbij in de vlammen op. Na de Tweede Wereldoorlog zijn de bossen volledig gerooid.

Op vandaag landelijke straat met verspreide hoevebouw met losse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, met eind 19de-eeuws karakter (zie Leenbosstraat nummer 20) of karakter uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920 (zie Leenbosstraat nummer 15).

• Manschepe bouck van de heerlijkheid Wijnendale (1774), bewaard in het museum "Kasteel van Wijnendale".
  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en Plannen, nummer 918: Perceelsgewijze kaart met een boerderij en landerijen, in het gehucht Helle genaamd, te Kortemark, in het bezit van Jonker Charles Constantin Van der Straten, 1760.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel XIII, Brugge, 1932, kolommen 924-925.
  • WERBROUCK M., Oude en nieuwe straten te Kortemark na de fusies, s.l., 1978, p. 83-84.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie