Geografisch thema

Makeveldstraat (Kortemark)

ID
12920
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12920

Beschrijving

Landelijke straat met een kronkelend tracé vanaf de Edewallestraat (gehucht "Edewalle", Handzame). Wordt ongeveer ter hoogte van de grens Handzame/ Kortemark gekruist door de Koekelarestraat, vervolgens door de Nachtegaalstraat en de Ichtegemstraat. Loopt uit op de Wijnendalestraat. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) is ze aangeduid als "Grote Werkenstraat", daar ze samen met de Hogestraat (grondgebied Werken) de verbinding vormt met Werken.

Het kronkelend tracé is als dusdanig reeds aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). De straat is gelegen in de vallei van de Meerlaanbeek. Op vandaag verspreide landelijk bebouwing, onder meer nummer 40, een 19de-eeuwse hoeve (zie Makeveldstraat nummer 40) in een bocht van de weg gelegen en het zogenaamde "Stevenskapelletje" (zie Makeveldstraat zonder nummer). Gehucht "Den Belgiek" op de grens met Ichtegem. Deze naamgeving zou dateren uit de jaren 1830, zie Belgische Onafhankelijkheid.

  • Informatie Dhr. Marcel Werbrouck.
  • WERBROUCK M., Oude en nieuwe straten te Kortemark na de fusies, s.l., 1978, p. 22.

Bron: BAERT S. & VANNESTE P. in samenwerking met CREYF S., DEVOOGHT K., GHERARDTS F. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeenten Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL40, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve

  • Omvat
    Hoeve uit de 19de eeuw

  • Omvat
    Kleine hoeve

  • Omvat
    Stevenskapelletje

  • Is deel van
    Kortemark

  • Is gerelateerd aan
    Makeveldstraat (Handzame)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Makeveldstraat (Kortemark) [online], https://id.erfgoed.net/themas/12920 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.