Geografisch thema

Meerlaanstraat

ID
12923
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12923

Beschrijving

Landelijke straat met kronkelend tracé in de noordoosthoek van Kortemark, volgt deels de grens met Ichtegem. De benaming Meerlaanstraat komt voor het eerst voor op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844). Het tracé van de straat is als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), omgeven door akkerpercelen, doch aan de rand van het "Wijnendalebos" (grondgebied Ichtegem en Torhout). Op vandaag wordt het straatbeeld aan de noordzijde (grondgebied Ichtegem) nog steeds gekenmerkt door het "Wijnendalebos" iets verderop.

Nummer 8: hoeve, als achterin gelegen site met losse bestanddelen als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Op vandaag heeft de hoeve een grotendeels verbouwd karakter, doch boerenhuis onder pannen zadeldak met deels bewaard 19de-eeuws karakter. De gekasseide erfoprit is bewaard, met aan de straat een Mariakapel (zie Meerlaanstraat zonder nummer).

  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel X, Brugge, 1930, kolommen 296-297.

Bron: BAERT S. & VANNESTE P. in samenwerking met CREYF S., DEVOOGHT K., GHERARDTS F. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeenten Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL40, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Mariakapel van 1945 met grove den

  • Is deel van
    Kortemark


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Meerlaanstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/12923 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.