Pastoor Blanckestraat

Beschrijving

Korte straat met gebogen tracé vanaf de Markt (langs de Sint-Bartholomeuskerk, zie Markt nummer +22) naar de Stationsstraat (ter hoogte van de pastorie, zie Pastoor Blanckestraat nummer 17). Voor de fusie van 1977 heet de straat "Kerkstraatje". Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) is de straat vermeld als "Kerkhofwegel". De straat is ook bekend als "Kerkdreef" of "Dreefken". Huidige naamgeving naar priester-dichter Karel Blancke (Wingene, 1849 - Handzame, 1934). Het tracé van de straat vanaf het kerkhof en tot aan de pastorie en de Stationsstraat is als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en op het primitief kadasterplan (circa 1828). Op de Ferrariskaart is de ruimte ten zuiden van de straat tussen de pastorie en de kerk nog ingevuld met een boomgaard. In de 19de eeuw lintbebouwing van lage arbeidershuisjes, dit ook ten zuiden van de straat. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kent de straat zware vernietiging.

Op vandaag aaneengesloten bebouwing, een aantal lage huisjes zijn bewaard (zie Pastoor Blanckestraat nummer 9, 13). Tevens (ver)nieuw(d)e huizen met twee bouwlagen. Nummer 1: huis uit de tweede helft van de 20ste eeuw met beglaasd muurkapelletje met Mariabeeld. Nummer 15: herenhuis van twee bouwlagen onder schilddak (blauwe mechanische pannen), roodbakstenen parement met uitkragende erkers uit het midden van de 20ste eeuw.

Het meest beeldbepalende gebouw is de pastorie (zie Pastoor Blanckestraat nummer 17/ Stationsstraat). Kerk en omwalde pastorie afgebeeld op het "Manschepe bouck van de heerlijkheid Wijnendale" van 1774.

• STEVENS M., Archiefbeelden Kortemark, Brussel, 2000, p. 50.
  • STEVENS M., Kortemark. Een tedere terugblik, Roeselare, 1992, p. 37 (iconografie).
  • STEVENS M., Kortemark. Er was geen mooier dorp dan het onze. Een wandeling door het verleden, Roeselare, 1991, p. 34 (iconografie).
  • WERBROUCK M., Oude en nieuwe straten te Kortemark na de fusies, s.l., 1978, p. 46.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie