Geografisch thema

Pastoor Blanckestraat

ID
12928
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12928

Beschrijving

Korte straat met gebogen tracé vanaf de Markt (langs de Sint-Bartholomeuskerk, zie Markt nummer +22) naar de Stationsstraat (ter hoogte van de pastorie, zie Pastoor Blanckestraat nummer 17). Voor de fusie van 1977 heet de straat "Kerkstraatje". Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) is de straat vermeld als "Kerkhofwegel". De straat is ook bekend als "Kerkdreef" of "Dreefken". Huidige naamgeving naar priester-dichter Karel Blancke (Wingene, 1849 - Handzame, 1934). Het tracé van de straat vanaf het kerkhof en tot aan de pastorie en de Stationsstraat is als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en op het primitief kadasterplan (circa 1828). Op de Ferrariskaart is de ruimte ten zuiden van de straat tussen de pastorie en de kerk nog ingevuld met een boomgaard. In de 19de eeuw lintbebouwing van lage arbeidershuisjes, dit ook ten zuiden van de straat. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kent de straat zware vernietiging.

Op vandaag aaneengesloten bebouwing, een aantal lage huisjes zijn bewaard (zie Pastoor Blanckestraat nummer 9, 13). Tevens (ver)nieuw(d)e huizen met twee bouwlagen. Nummer 1: huis uit de tweede helft van de 20ste eeuw met beglaasd muurkapelletje met Mariabeeld. Nummer 15: herenhuis van twee bouwlagen onder schilddak (blauwe mechanische pannen), roodbakstenen parement met uitkragende erkers uit het midden van de 20ste eeuw.

Het meest beeldbepalende gebouw is de pastorie (zie Pastoor Blanckestraat nummer 17/ Stationsstraat). Kerk en omwalde pastorie afgebeeld op het "Manschepe bouck van de heerlijkheid Wijnendale" van 1774.

  • Manschepe bouck van de heerlijkheid Wijnendale (1774), bewaard in het museum "Kasteel van Wijnendale".
  • STEVENS M., Archiefbeelden Kortemark, Brussel, 2000, p. 50.
  • STEVENS M., Kortemark. Een tedere terugblik, Roeselare, 1992, p. 37 (iconografie).
  • STEVENS M., Kortemark. Er was geen mooier dorp dan het onze. Een wandeling door het verleden, Roeselare, 1991, p. 34 (iconografie).
  • WERBROUCK M., Oude en nieuwe straten te Kortemark na de fusies, s.l., 1978, p. 46.

Bron: BAERT S. & VANNESTE P. in samenwerking met CREYF S., DEVOOGHT K., GHERARDTS F. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeenten Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL40, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Bronzen gedenkplaat voor priester-dichter Karel Blancke

  • Omvat
    Café 't Oud Cortemarck

  • Omvat
    Dorpswoning

  • Omvat
    Pastorie met tuin

  • Is deel van
    Kortemark

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pastoor Blanckestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/12928 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.