Pereboomstraat

Beschrijving

Straat met een gebogen tracé tussen de Edewallestraat (grens Handzame/ Kortemark) en de Koekelarestraat. Op de Ommeloper van 1660 komt de huidige benaming reeds voor. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) aangeduid als "Kleine Werkenstraat". Naamgeving naar de heerlijkheid of het ambacht "Pereboom" met oudste vermelding in 1370. Na de fusie van 1977 krijgt de straat haar oorspronkelijke naam terug. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog wordt de weg gebetonneerd.

Landelijke weg met weiden en akkers. Pereboomstraat nummer 10: 19de-eeuwse hoeve bestaande uit een boerenhuis en een dwarsschuur in haakse opstelling rond een verhard erf met centrale boom. De hoevegebouwen zijn in huidige opstelling reeds weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844). Roodbakstenen volumes onder zadeldak (rode mechanische pannen en golfplaten). Boerenhuis met aangepaste muuropeningen.

• Informatie verstrekt door Dhr. Marcel Werbrouck.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel XII, Brugge, 1931, kolommen 532-535, 553.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie