Dadizeelsestraat

Beschrijving

Z.-uitvalsweg met licht gebogen tracé, van de dorpskom tot Dadizele. Dorpsstraat met overwegend lintbebouwing met burger- en arbeidershuizen; aansluitende sociale woonwijk van de Samenwerkende Bouwmaatschappij 'De Mandel', van 1954, n.o.v. A. Van Coillie (Roeselare), destijds met smalende bijnaam "Korea", (nrs. 74-76, 78-88) en verder villabouw uit XX B. Dichter bij het dorpscentrum (voormalige) handelspanden. Nr. 51: bakkerij uit de jaren 1920-1930, met typerende winkeldeur met opschrift "Bakkerij - J. Popelier-Soete" in gezandstraald glas.

Doorsnee-architectuur uit de jaren 1920; één à twee bouwl. onder pannen zadeldaken (n // straat). Bakstenen lijstgevels, sporadisch gecementeerd (o.m. nrs. 191, 201). Nr. 32: typerend handelspand op de hoek met de Iepersestraat. Nrs. 50-52: samenstel met typerende neogotisch getinte muurkapel.

Villabouw uit XX B: o.m. nr. 35 van 1950 n.o.v. van architect J.L. Vandermoere (Oedelem) in regionalistische stijl, met typerende kozijnconstructies; nr. 136 uit de jaren 1980 n.o.v. L. Hameeuw (Moorslede).

Buiten de dorpskom verspreide bouw, o.m. kleine wederopbouwhoeven. Naar Dadizele toe, kleine gehuchten 'Waterdam' en 'Strooiboom' met dichtere bebouwing; genoemd naar de resp. heerlijkheden. De z.g. 'Waterdam-' en 'Strobomemolen' gingen tijdens W.O. I teloor, l.g. mogelijk vervangen door een mechanische maalderij (cf. nr. 208). Op 'Waterdam', typerende café-hoeve met dezelfde naam (cf. nr. 168), grote cichorei-ast (l. van nr. 133/ Waterdamstraat) en zichtbepalend veevoederbedrijf aan de Waterdamstraat. Op 'Strooiboom' vnl. (boeren)arbeidershuizen. Nr. 202: burgerhuis met achterliggende vlasschuur en schoorsteen van afgebroken roterij.

• LECLUYSE N., DENORME O., e.a., Moorslede, beelden uit het verleden, Handzame, 1984, p. 90-91.