Geografisch thema

Politieke-Gevangenenstraat

ID
12930
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12930

Beschrijving

Zijstraat van de Ichtegemstraat. Vormt een deel van het oude tracé van de Ichtegemstraat. Ligt ter hoogte van de Markhoveschool (zie Ichtegemstraat nummer 96) en de hoeve zogenaamd "de heerlijkheid van Markhove" (zie Ichtegemstraat nummer 100). Naamgeving in verband met de Tweede Wereldoorlog: in de zomer van 1944 worden vanuit Alderney, een eiland voor de Normandische kust, politieke gevangenen, waaronder veel Polen naar de Markhoveschool overgebracht. Ze worden tewerkgesteld bij de bouw van startbanen voor de V-Wapens (onder meer te "Edewalle" en te Gits (Hooglede). Eind augustus waagt een groep gevangenen een ontsnappingspoging, die voor een aantal onder hen dramatisch afloopt. Zie Markhovestraat.
Nog deels landelijke straat met hoeve (zie Politieke Gevangenenstraat nummer 9).

  • WERBROUCK M., Oude en nieuwe straten te Kortemark na de fusies, s.l., 1978, p. 20-21.

Bron: BAERT S. & VANNESTE P. in samenwerking met CREYF S., DEVOOGHT K., GHERARDTS F. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeenten Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL40, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Boerenarbeiderswoning met maalderij

  • Is deel van
    Kortemark

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Politieke-Gevangenenstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/12930 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.