Politieke-Gevangenenstraat

Beschrijving

Zijstraat van de Ichtegemstraat. Vormt een deel van het oude tracé van de Ichtegemstraat. Ligt ter hoogte van de Markhoveschool (zie Ichtegemstraat nummer 96) en de hoeve zogenaamd "de heerlijkheid van Markhove" (zie Ichtegemstraat nummer 100). Naamgeving in verband met de Tweede Wereldoorlog: in de zomer van 1944 worden vanuit Alderney, een eiland voor de Normandische kust, politieke gevangenen, waaronder veel Polen naar de Markhoveschool overgebracht. Ze worden tewerkgesteld bij de bouw van startbanen voor de V-Wapens (onder meer te "Edewalle" en te Gits (Hooglede). Eind augustus waagt een groep gevangenen een ontsnappingspoging, die voor een aantal onder hen dramatisch afloopt. Zie Markhovestraat.
Nog deels landelijke straat met hoeve (zie Politieke Gevangenenstraat nummer 9).

• WERBROUCK M., Oude en nieuwe straten te Kortemark na de fusies, s.l., 1978, p. 20-21.