Rechte verbindingsstraat tussen de Torhoutstraat en de Ichtegemstraat/ Hospitaalstraat. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) aangeduid als een deel van de Ichtegemstraat. Op mutatieschets van 1894 "Steenweg". De eerste vermelding van de huidige straatnaam als " 't Prossessie straetken" gaat echter terug tot 1771.
Naast de recente bejaardenflats wordt de straat ook nog gekenmerkt door twee 19de-eeuwse of vroeg 20ste-eeuwse arbeidershuizen (deels verbouwd) en een tuinmuur. Deze lange en hoge roodbakstenen tuinmuur van het klooster en de school Onze-Lieve-Vrouw van Troost (zie Hospitaalstraat nummers 22-24) overheerst het straatbeeld aan de zuidzijde. Voorts een restant van een boomgaard en een bewaarde kasseistrook.
DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel XIII, Brugge, 1932, kolom 37.
WERBROUCK M., Oude en nieuwe straten te Kortemark na de fusies, s.l., 1978, p. 44.
Bron: BAERT S. & VANNESTE P. in samenwerking met CREYF S., DEVOOGHT K., GHERARDTS F. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeenten Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL40, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)