Vinkaertstraat

Beschrijving

Landelijke straat in het verlengde van de Waterhoenstraat tot aan de Doornstraat. Kronkelend tracé, wordt gekruist door de Koekelarestraat en de Ichtegemstraat. Oudste vermelding in 1680 als "Vincoor straete". Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) wordt de straat vermeld als "de weg van Peereboom naar de hoeve 't Kasteeltje". Voor deze 19de-eeuwse hoeve met huis met twee bouwlagen onder schilddak, gelegen aan het einde van de straat, verwijzen we naar de Kasteelstraat (zie Kasteelstraat nummer 10).

• DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, Deel XVI, 1935, kolom 478.
  • WERBROUCK M., Oude en nieuwe straten te Kortemark na de fusies, s.l., 1978, p. 17.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie