Waterhoenstraat

Beschrijving

Straat met een kronkelend tracé tussen de Koutermolenstraat en de Pereboomstraat/ Koekelarestraat. Vormt een onderdeel van het oude tracé van de weg naar Koekelare. De straatnaam komt niet voor bij K. De Flou, maar verwijst wellicht naar "le Wateroensduyker" (1818) en de "Waterhoensbeke" (1880).

Klein gehuchtje met lage huizen uit het midden van de 20ste eeuw en villabouw uit het laatste kwart van de 20ste eeuw. Verspreide bebouwing van kleine, lage arbeidershuizen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Nummer 8 is een haaks gerichte, witgeschilderde baksteenbouw onder pannen zadeldak (gewijzigde muuropeningen). Ter hoogte van dit huis zijn een aantal beuken bewaard, mogelijk teruggaand op een doorgeschoten beukenhaag. Nummer 25 is een vrijstaand, dieperin gelegen arbeidershuis met verzorgde baksteenfries, daterend uit de jaren 1920. Links hiervan sluit een verbouwd ouder volume onder zadeldak (golfplaten) aan.

• DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, Deel XVII, 1936, kolommen 61-62.
  • WERBROUCK M., Oude en nieuwe straten te Kortemark na de fusies, s.l., 1978, p. 17.