Geografisch thema

Zandstraat

ID
12942
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12942

Beschrijving

Straat met een kronkelend tracé vanaf de splitsing Amersveldestraat/ Hillebosstraat tot aan de Aarsdamstraat (grens met Handzame), deels landwegen. Tot aan de fusie (1977) heet de straat "Oude Handzamestraat". De oudste vermelding van de benaming "Zantstrate" gaat terug tot 1626. In 1681 is er sprake van "een straete die loopt van Hulaert muelen naer de Santstraete". Vanwege de nabijheid van de Huilaertstraat en de nu verdwenen "Huilaertmolen" kan men veronderstellen dat de huidige straatnaam historisch correct is.

De weg is deels afgezoomd met knotwilgen, hoog gelegen akkers. Twee oude hoeves met losse lage bakstenen bestanddelen (zie Zandstraat nummer 2, nummer 3).

 • Informatie Dhr. Marcel Werbrouck.
 • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel XVIII, Brugge, 1938, kolom 274.
 • WERBROUCK M., Oude en nieuwe straten te Kortemark na de fusies, s.l., 1978, p. 68-69.

Bron: BAERT S. & VANNESTE P. in samenwerking met CREYF S., DEVOOGHT K., GHERARDTS F. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeenten Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL40, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Hoeve 's Raevens Heerlijkheid

 • Omvat
  Hoeve met losse bestanddelen

 • Is deel van
  Kortemark


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Zandstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/12942 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.