Geografisch thema

Gouden-Hoofdstraat

ID
12950
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12950

Beschrijving

Straat met een gebogen tracé tussen de Staatsbaan tot aan de Amersveldestraat, wordt gekruist door de Brouckstraat en de Vaartstraat. Tracé als dusdanig aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Maakte oorspronkelijk vermoedelijk deel uit van de "Ouden Diksmuidschen" of "Gentschen Boterweg". Voor de fusie van 1977 bekend als "Zarrenstraat", de straat vormt voor de aanleg van de Staatsbaan (circa 1936) de kortste verbinding tussen Handzame en Zarren. Op het primitief kadasterplan samen met een deel van de huidige Staatsbaan aangeduid als "Thourout Straete".

Op vandaag kent de straat een landelijk karakter, dit met uitzondering van enkele villa's uit de jaren 1950 op de hoek met de Vaartstraat. Verspreide hoevebouw, onder meer nummer 12 uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920 (zie Gouden-Hoofdstraat nummer 12) en de in de bocht van de weg gelegen hoeve op nummer 41, met 19de-eeuwse kern (zie Gouden-Hoofdstraat nummer 41). Tevens een aantal kleine boerenarbeidershuizen: nummer 32 met merkwaardige duiventil (zie Gouden-Hoofdstraat nummer 32), nummer 60, een zwaar verbouwd 19de-eeuws huis en nummer 64, een witgeschilderd boerenarbeidershuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw (in afbraak tijdens het veldwerk). Meerdere veldkapellen (zie Gouden- Hoofdstraat zonder nummer).

  • WERBROUCK M., Oude en nieuwe straten te Kortemark na de fusies, s.l., 1978, p. 55, 72.

Bron: BAERT S. & VANNESTE P. in samenwerking met CREYF S., DEVOOGHT K., GHERARDTS F. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeenten Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL40, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Duiventil van voormalige boerenarbeiderswoning

  • Omvat
    Hoeve met welkomstlindes en boomkapel

  • Omvat
    Kleine hoeve

  • Omvat
    Onze-Lieve-Vrouwkapel

  • Omvat
    Pijlerkapelletje toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw

  • Omvat
    Vrijstaande Onze-Lieve-Vrouwkapel

  • Is deel van
    Handzame


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gouden-Hoofdstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/12950 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.