Hazewindstraat

Beschrijving

Lange landelijke straat met een gebogen tracé vanaf de Amersveldestraat tot aan de grens met Staden. Maakt historisch deel uit van de oude weg van Roeselare naar Diksmuide, dit samen met een deel van de Amersveldestraat, de Zarren-Lindestraat en de Mollestraat (zie inventaris Zarren). Deze verbindingsweg verliest aan belang bij de aanleg van de rijksweg Roeselare-Staden-Zarren-Diksmuide in 1843 (vermoedelijk Roeselarestraat, Stadenstraat en Esenstraat op grondgebied Zarren). Voor de fusie van 1977 heet de straat Roeselarestraat. Volgens K. De Flou komt de benaming "Roeselare strate" reeds voor in 1543. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) omschreven als "Rousselaer-straet". De benaming Hazewindstraat verwijst mogelijk naar het "cabaret Hazewindeken" dat voor het eerst voorkomt in het terrier van Hooglede van 1650.

Landelijke straat met verspreide hoevebouw (zie Hazewindstraat nummer 2, nummer 5 en nummer 10). Nummer 6: kleine hoeve zogenaamd "Vogelzang", lage losse bestanddelen met kern uit het einde van de 19de eeuw of het begin van de 20ste eeuw, boerenhuis met gecementeerd parement.

• DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel XIII, Brugge, 1932, kolom 920.
  • WERBROUCK M., Oude en nieuwe straten te Kortemark na de fusies, s.l., 1978, p. 72-73.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie