Koekelarestraat (Handzamestraat)

Beschrijving

Straat met recht tracé vanaf de grens met Kortemark (zie ook inventaris Kortemark) over het gehucht "Edewalle" tot aan de grens met Koekelare (naar het gehucht "Belhutte"). Ligt in het verlengde van de Kortemarkse Koekelarestraat. De huidige steenweg naar Koekelare wordt aangelegd in 1887-1888. De toenmalige kasseiweg wordt recht door de gronden van de vroegere "heerlijkheid van Markhove" getrokken. De oude verbinding naar Koekelare loopt vermoedelijk via de Nachtegaalstraat en de Ruidenbergstraat.

De bebouwing langs de Handzaamse Koekelarestraat maakt deel uit van het gehucht "Edewalle", dit samen met die van het einde van de Edewallestraat en van de Pastoor D. Vanhautestraat. De bebouwing wordt voornamelijk gekenmerkt door (boeren)arbeidershuizen, eventueel met een geïncorporeerde stalling: nummer 73 (zie Koekelarestraat nummer 73), nummer 81 met heiligennisje en rondboogfries. Nummers 74-76 is een lage tweewoonst met aanpalend werkhuis (zie Koekelarestraat nummers 74-76). Nummer 67 is een diephuis van twee bouwlagen uit het midden van de 20ste eeuw, markerend zijn de deur met luifel en het grote winkelraam (schuifraam) met bovenlicht met gelede roedeverdeling.

• WERBROUCK M., Oude en nieuwe straten te Kortemark na de fusies, s.l., 1978, p. 17.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie