Schaakstraat

Beschrijving

Korte straat met een gebogen tracé van/ tot de Edewallestraat. Naamgeving naar de herberg " 't Schaek" van circa 1700. Deze straat vormt een bewaard deel van het oude tracé van de Edewallestraat die in 1887 wordt gekasseid en rechtgetrokken (zie Edewallestraat). Eerste vermelding van "Schaeckstraete" in 1774. In de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) omschreven als "Schaekstraet".

Verspreide bebouwing van kleine 19de-eeuwse huizen: nummer 9 (zie Schaakstraat nummer 9) en nummer 4. Nummer 4 is een klein 19de-eeuws of vroeg 20ste-eeuws huis, witgeschilderde baksteenbouw onder pannen zadeldak, rechthoekige muuropeningen, bewaard houtwerk met grote roedeverdeling en luiken.

• DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel XIV, Brugge, 1933, kolom 85.
  • WERBROUCK M., Oude en nieuwe straten te Kortemark na de fusies, s.l., 1978, p. 13-14.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie