Geografisch thema

Vaartstraat

ID
12970
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12970

Beschrijving

Straat met een quasi recht tracé tussen de Staatsbaan en de Amersveldestraat, wordt gekruist door de Slommestraat. Op de Ferrariskaart (1770-1778) - dus voor de aanleg van de spoorlijn Lichtervelde-Veurne in 1856-1858 en van de Staatsbaan in 1836 - loopt zij noordwaarts verder tot aan de Handzamevaart. Dit gegeven verklaart de naamgeving. Op het primitief kadasterplan (circa 1829) aangeduid als "Haesewalle Broek-Straetje".
Verspreide bebouwing. Bewaarde landelijke bebouwing van boerenarbeidershuizen (zie Vaartstraat nummer 5).

De straatnaam verwijst naar de Handzamevaart of "Vaert", een kanaal te Handzame, reeds vermeld in 1681.

  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel XV, Brugge, 1934, kolom 1187.
  • WERBROUCK M., Oude en nieuwe straten te Kortemark na de fusies, s.l., 1978, p. 71.

Bron: BAERT S. & VANNESTE P. in samenwerking met CREYF S., DEVOOGHT K., GHERARDTS F. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeenten Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL40, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Boerenarbeiderswoning

  • Is deel van
    Handzame


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vaartstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/12970 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.