Geografisch thema

Vrijbosstraat (Handzame)

ID
12971
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12971

Beschrijving

Landelijke straat met een licht gebogen tracé vanaf de Hazewindstraat (gehucht Amersvelde) tot aan de Roeselarestraat (grondgebied Zarren, richting Staden en Houthulst). Deels op grondgebied Handzame en deels op grondgebied Zarren (de Zarrenbeek vormt de grens, zie ook inventaris Zarren). In de middeleeuwen vormde deze weg voor de heren van Amersvelde en Watervliet (familie van den Berghe) een directe verbinding tussen hun kasteel op "Amersvelde" (zie Amersveldestraat) en het zogenaamde "Vrijbos" (een groot boscomplex met kern in de huidige gemeente Houthulst, maar strekte zich ook uit tot op de Kortemarkse deelgemeente Zarren) dat zij als forestiers beheerden voor de graven van Vlaanderen. Op Zarren heet deze straat voor de fusie van 1977 Amersveldestraat.
Eerste vermelding van "Vryboschstraet" op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844). De Vrijbosstraat is noch op de Ferrariskaart (1770-1778), noch op het gereduceerd kadasterplan van het "Dépôt de la Guerre" van 1853 omgeven door de uitlopers van het "Vrijbos". Vrijbosstraat wijst dus op een straat die naar het bos loopt en niet op een straat die door bos omgeven is.

Landelijke straat met verspreide hoevebouw: nummer 1 is een verbouwde hoeve met kapel bij de erftoegang (zie Vrijbosstraat zonder nummer), nummer 4 is een gaaf bewaarde hoeve met uitzicht uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920 (zie Vrijbosstraat nummer 4). Nummer 2 is een kleine aan de weg gelegen hoeve: het huis uit het interbellum bewaart zijn paneeldeur en schuiframen met gelede roedeverdeling in de bovenlichten, voorts een haakse stalling uit het laatste kwart van de 19de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw.

 • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel XVI, Brugge, 1935, kolommen 836-837.

Bron: BAERT S. & VANNESTE P. in samenwerking met CREYF S., DEVOOGHT K., GHERARDTS F. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeenten Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL40, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Hoeve met losse bestanddelen

 • Omvat
  Vrijstaande Mariakapel

 • Is deel van
  Handzame

 • Is gerelateerd aan
  Vrijbosstraat (Zarren)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Vrijbosstraat (Handzame) [online], https://id.erfgoed.net/themas/12971 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.