Wittehuisstraat

Beschrijving

Landelijke weg met een kronkelend T-vormig, deels doodlopend tracé tussen de Noordbosstraat/ Hemelstraat en de Edewallestraat. Tracé als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), met een verspreide landelijke bebouwing. Het doodlopend deel van de straat loopt op deze kaart door tot de Noordbosstraat. De benaming "Wittenhuys Straete" is als dusdanig reeds aangegeven op het primitief kadasterplan (circa 1829). Vermeld op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) als "Wittenhuizekenstraet". Vermoedelijk afgeleid van " 't Witten Huizetje", een voormalige herberg op de grens van Handzame en Werken, voor het eerst vermeld in 1660.

Op vandaag bewaarde landelijke bebouwing, onder meer nummers 14 en 20 (zie Wittehuisstraat nummer 14 en nummer 20). Nummer 4 is een verbouwde 19de-eeuwse hoeve met losse lage bestanddelen, doch bewaard jaartal "1803" aangebracht in rode baksteen en vlechtingen in de linker zijgevel van het boerenhuis. Nummers 22-24 zijn achteringelegen, lage arbeidershuisjes uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, het rechter huis met een parement van rode baksteen en getoogde muuropeningen onder strek.

• DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel XVII, Brugge, 1936, kolommen, 678-679.
  • WERBROUCK M., Oude en nieuwe straten te Kortemark na de fusies, s.l., 1978, p. 11.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie