Zwevelvoetstraat

Beschrijving

Straat met gebogen tracé ten noorden van de Werkenstraat. Oorspronkelijk doodlopend, doch nu doorgetrokken tot aan de Wittehuisstraat. De huidige benaming is als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1829). Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) aangegeven als "Zwevelvaetstraetje". Circa 1910 heet de straat "Muishoekstraat", vernoemd naar het gehucht en de herberg "Muishoek".

Landelijke straat met verspreide bebouwing van enkele lagr (boeren)arbeidershuizen. Nummers 2-4: rode baksteenbouw, witgeschilderde voorgevel, samenstel onder zadeldak (rode Vlaamse pannen), deels bewaarde getoogde muuropeningen onder strek. Nummers 6-8: samenstel met links en rechts geïncorporeerde stallingen, rode baksteenbouw onder zadeldak (rode mecanische pannen), getoogde muuropeningen onder strek, vernieuwd houtwerk.

• DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel XI, Brugge, 1930, kolommen 35-36, Deel XVIII, 1938, kolom 847.
  • WERBROUCK M., Oude en nieuwe straten te Kortemark na de fusies, s.l., 1978, p. 33.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie