Boekhoutedorp

Beschrijving

Dorpscentrum gelegen op de oost-west verlopende dekzandrug die de grens vormt tussen de polders en de zandstreek, met een opmerkelijk hoogteverschil tussen de ligging van de parochiekerk, in het midden van het plein en het omgrachte "Kasteel Ter Leien", ten zuiden ervan. De noordelijke straatwand volgt nog de gebogen vorm van het vroegere ovale kerkhof dat verdween bij het vernieuwen van de kerk in 1868. Kenmerkend zijn de verschillende smalle voetwegels die vanuit het noorden naar het dorpscentrum voerden. Op het beplante gedeelte van het vroegere kerkhof werden sindsdien verschillende monumenten verzameld zoals de vissersboot BOU-8, een anker, het oorlogsgedenkteken met de vrijheidsboom, de open calvariekapel en een borstbeeld van musicus Prudent Van Hyfte. De voorheen zo typische bepleisterde dorpshuizen, oude herbergen als "St.-Arnout", en "De Gouden Appel" en het 17de-eeuwse oude stadhuis, gekend door 19de- en begin 20ste–eeuwse prentbriefkaarten, werden intussen ook grotendeels vervangen door bakstenen nieuwbouw.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen