Willem Rosierstraat

Beschrijving

Brede straat behorend tot de aanleg van het zogenaamde "Stationskwartier", gelegen tussen de Leopoldstraat en de Vaartdijk, in het verlengde van de Louizastraat. Voorheen zogenaamde "Vaartstraat", huidige benaming naar wijlen Willem Rosier, kunstschilder (1858-1931).

Evenwichtige bebouwing, namelijk overwegend middelgrote burgerhuizen uit de tweede helft van de 19de eeuw met enkelhuisopstand, drie traveeën en meestal drie bouwlagen onder zadeldak, met getoogde vensters al dan niet van een balkonleuning voorzien op de bel-etage, zie nummers 13 tot 21: bakstenen lijstgevels onder trapsgewijs verspringende kroonlijsten; nummers 29 en 31: bovenvensters met afgeronde hoeken; nummers 16, 33 en 35: met mezzanino; nummers 20 tot 30: gecementeerde gevels (uitgezonderd nummer 26: baksteen).

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde