Geografisch thema

Calfoortstraat

ID
12983
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12983

Beschrijving

Straat met een licht gebogen tracé vanaf de Steenstraat tot aan de Oude Vladslostraat. De huidige benaming is als dusdanig reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1845). De naam "Calfoortbeek" voor een waterloop op Werkens grondgebied vindt in dezelfde periode ingang. Landelijke straat met akkerbouw en weides. Verspreide hoevebouw. Een vroegere benaming is Waterstraat. De benaming Calfoortstraat zou verband houden met de kalktrafiek op de beek "Hanzame".

 • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel VI, Brugge, 1926, kolom 1131.
 • WERBROUCK M., Oude en nieuwe straten te Kortemark na de fusies, s.l., 1978, p. 7.

Bron: BAERT S. & VANNESTE P. in samenwerking met CREYF S., DEVOOGHT K., GHERARDTS F. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeenten Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL40, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Hoeve

 • Omvat
  Hoeve

 • Is deel van
  Werken


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Calfoortstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/12983 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.