Geografisch thema

Kaaistraat

ID
12986
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12986

Beschrijving

Straat met een kronkelend tracé vanaf de Oude Vladslostraat tot op grondgebied Bovekerke (Koekelare). Benaming in gebruik vanaf het begin van de 20ste eeuw, zie vermelding "Kaaistraat" in 1912. Een oudere benaming is "Dosseweg".

Landelijke straat met verspreide hoevebouw. Nummer 2 is een laag boerenarbeidershuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, rechts geïncorporeerde stalling, rechthoekige muuropeningen onder ijzeren latei, boogvelden met siermetselwerk (vernieuwd houtwerk). Nummer 5 is een achterin gelegen hoeve, uit het einde van de 19de eeuw of het begin van de 20ste eeuw. De site is als dusdanig nog niet aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa1845). Roodbakstenen bestanddelen onder zadeldaken (rode pannen). Het boerenhuis is verbouwd, zie recent gecementeerd parement en vernieuwd houtwerk.

  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel VI, Brugge, 1926, kolom 1026.
  • WERBROUCK M., Oude en nieuwe straten te Kortemark na de fusies, s.l., 1978, p. 8.

Bron: BAERT S. & VANNESTE P. in samenwerking met CREYF S., DEVOOGHT K., GHERARDTS F. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeenten Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL40, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve

  • Is deel van
    Werken


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kaaistraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/12986 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.