Geografisch thema

Aarselekapellestraat (Aarsele)

ID
12996
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12996

Beschrijving

Zijstraat van de Oude Gentweg die noordwaarts loopt om op grondgebied Kanegem vanaf het kruispunt met de Kanegemstraat verder te lopen in de Nagelstraat. Wordt in de 18de eeuw "Pontestrate" genoemd(zie Kanegem, Aarselestraat). In 1846 samen met Oude Gentweg als "Caneghemstraet" vermeld (zie Atlas der Buurtwegen Aarsele), op grondgebied Kanegem verder lopend als "Aerseeleweg" (zie Atlas der Buurtwegen Kanegem).

Het toponiem "Aerseele-Kapelle" is een oude plaatsnaam voor de wijk rond het kruispunt met de oude handelsweg Tielt-Gent (Oude Gentweg). Zogenaamd naar de gelijknamige kapel die er al op zijn minst sedert het begin van de 17de eeuw gelegen is (zie voorkomen op een kaart van de hand van landmeter Lodewijk De Bersacques uit 1628). Naast de kapel bevindt zich in 1653 al een herberg, "Krekelmuyte" genaamd, zie landboek Aarsele. In het tweede kwart van de 19de eeuw (tussen 1835 en 1846) verandert de naam van de herberg in "Aarsele-Kapelle". De uitbating bestaat nog in 1910, thans verdwenen.

Behouden landelijk karakter, agrarische functie. Slechts één hoeve (nummer 43), op de grens met Kanegem. Sterk verbouwd boerenhuis en 19de-eeuwse schuur, beide met sterk gewijzigde muuropeningen. Zijgevel van de schuur gekenmerkt door vlechtingen.

  • Rijksarchief Gent, Bisdom, K 2570 (16362): Meting met kaart van het Goed ten Broeke, en Idem van het goed te Keukelare, door Lowijs de Bersaque, 1629, met kaart van landerijen te Kanegem en Aarsele door dezelfde, 21/10/1628.
  • BRAET A., Aarsele, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 10.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Aarselekapellestraat (Aarsele) [online], https://id.erfgoed.net/themas/12996 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.