Hoogstraat

Beschrijving

Eén van de hoofdstraten van de dorpskern met oost-west verlopende as. Oudste vermelding als "Hooghstraete" in 1443. Maakt deel uit van de oude heerweg Kortijk-Gent, gekasseid in 1716. Zuidzijde uitziend op parochiekerk Sint-Columba. Voormalige vestigingsplaats van de vierschaar van de dorpsheerlijkheid (ter hoogte van nummers 108-110) en het schepenhuis, het "kasteel van Deerlijk" (zie afbeelding) opgetrokken door dorpsheer André de la Motte op het einde van de 17de eeuw (ter hoogte van de nummers 70-74). Later werd het schepenhuis ingericht als herberg en sterk verbouwd in 1913 en afgebroken in 1938. Nummers 106-108, de historische herberg "De Vierschaer" geopend in 1766, heden met parement van geglazuurde baksteen geaccentueerd door het gebruik van bruingeglazuurde baksteen voor onder meer fries en puilijst, deels beschilderd en aangepaste begane grond.

Straat met woonfunctie, met daarnaast ook commerciële functie met onder meer herbergen en wijkwinkels. Ook verschillende openbare en religieuze gebouwen onder meer klooster met bijhorende school, het postkantoor en de brandweer.

Gediversifieerde rijbebouwing met oudste voorbeelden opklimmend tot de tweede helft van de 19de eeuw, met één à twee bouwlagen en twee of drie traveeën onder pannen zadeldak.

Verschillende woningen met bepleisterd/gecementeerd parement onder meer nummer 33 van anderhalve bouwlaag en met halfronde bovenvensters; nummer 135, met aangepaste begane grond.

Een groot aantal enkelhuizen uit de eerste helft van de 20ste eeuw, vaak verfaaid door het gebruik van gele sierbaksteen en/of muizentandfriezen: nummers 1-3, met typerende afgeschuinde hoektravee; nummer 8, nummer 9, nummer 28, nummer 69, nummer 172, nummer 176 en nummers 186-192.

Daarnaast ook interbellumbebouwing, onder meer nummers 14-16 getypeerd door verdiept portaal met afgeronde hoeken en deels bewaard schrijnwerk met horizontale roedeverdeling in de bovenlichten; nummers 61-63 met verdiept portaal met afgeronde hoeken; nummers 70-72 met omgekeerd zigguratmotief; nummer 71 met tweezijdige erker en voordeur met glas-in-loodbovenlicht; nummer 99 art-deco burgerwoning met aangepaste begane grond en typerende tweezijdige erker; nummer 174 eenvoudige bakstenen lijstgevel aanknopend bij de regionale baksteenarchitectuur.

Ook bebouwing uit de jaren 1950 onder meer nummer 48 van 1950 zie jaarsteen, in Anglo-normandische bouwstijl naar ontwerp van G. Albers (Kortrijk).

Nummer 116, pastorie met oorspronkelijk bepleisterd parement (zie oude prentbriefkaart), heden bekleed met baksteen, behouden gevelritmering en classicistisch portaal.

Nummer 114, geboortehuis van Hugo Verriest met herdenkingsplaat: "HIER WERD GEBOREN OP 25-11-1840 DE ZOETBESPRAAKTE PRIESTER-VLAMING HUGO VERRIEST".

• Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Deerlijk, nr. 1. Landboek van Deerlijk, opgemaakt door C. Steur, 1747.
  • BYTTEBIER F., Deerlijk vroeger en nu, in Derlike, nr. 4, 1981-1982, p. 41.
  • BYTTEBIER F., De cafés van Deerlijk (dl. V), in Derlike, nr. 1, 2003, p. 43-44.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel VI, Brugge, 1926, kolom 505.
  • UYTTENHOVE K., Gemeentehuizen van Deerlijk en hun voorgangers, in Derlike, nr. 3, 1996, p. 92-99.

Auteurs: De Gunsch, Ann