Kapoenstraat

Beschrijving

Straat met drie rechte stukken tussen de Roeselarestraat en de Vlaestraat. Het langste en noord-zuid gerichte stuk loopt parallel met de Roeselarestraat en gaat terug op het vroegere tracé van de weg die circa 1843 zal aangepast en doorgetrokken worden als Roeselarestaat, zie aanduiding op de Ferrariskaart (1770-1778). Het gedeelte tussen de Roeselarestraat/ Vrijbosstraat en de Smissestraat is het verlengde van de Vrijbosstraat. Een aantal 'graswegen' wijzen op vroegere boswegen. De benaming Kapoenstraat is in gebruik vanaf de eerste helft van de 19de eeuw. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1845) aangeduid als "Kapoene-straet".

Op vandaag landelijke straat met een aantal bewaarde boerenarbeidershuizen uit de eerste decennia van de 20ste eeuw, oorspronkelijk opgevat als samenstellen. Markerende jaaraanduidingen door licht uitstekende bakstenen binnen een omkadering in de zijgevels: 1904 (zie Kapoenstraat nummers 16-18), 1906 (zie Kapoenstraat nummer 4), 1911 (Kapoenstraat nummer 10, zie foto bij de straatinleiding). Deze huisjes behoorden naar verluidt tot de zogenaamde "Vermanders Reke".

• Informatie verstrekt door Dhr. Jos Demaree.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel VII, Brugge, 1927, kolom 202.
  • WERBROUCK M., Oude en nieuwe straten te Kortemark na de fusies, s.l., 1978, p. 77.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie