Kruisstraat

Beschrijving

Straat met een Y-vormig tracé vanaf het gehucht "Zarren-Linde" (Zarren-Lindestraat). De noordelijke tak loopt verder in de Ruyterhoekstraat, de zuidelijke tak loopt verder tot op grondgebied Houthulst. Deze weg vormt een verbinding met het centrum van Houthulst en met het gehucht "Terrest" (Houthulst). Het tracé van de zuidelijke tak gaat deels terug op de "Thourout-straet" met oudste vermelding in 1840, en loopt op grondgebied Houthulst verder onder deze naam. Op Houthulst en Klerken (Houthulst) dateert de eerste vermelding van de "thorouts strate" van 1494. De noordelijke tak is op het primitief kadasterplan (circa 1827) aangeduid als "Noord Thourout straat". Zowel de zuidelijke als de noordelijke tak zijn reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1178).

De oudste vermelding van de benaming "Kruysstraet" dateert van 1877. De weg wordt circa 1890 gekasseid en deels rechtgetrokken. Bij het betonneren van de weg in 1967 volgt nog een rechttrekking.

Deze straat bewaart grosso modo nog zijn landelijk karakter met een aantal verspreide hoeves. Kruisstraat nummer 5: dieperliggende wederopbouwhoeve bestaande uit een boerenhuis met aanleunend een lagere stalling en een vrijstaande haakse schuur. Geelbakstenen volumes onder geknikte zadeldaken (rode mechanische pannen), getoogde muuropeningen, vernieuwd houtwerk.
Kruisstraat nummer 9: hoeve met U-vormige opstelling van losstaande, lage, roodbakstenen bestanddelen onder zadeldaken (rode pannen), daterend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Huis met getoogde deur en rechthoekige vensters onder latei en strek (vernieuwd houtwerk), dwarsschuur met geïncorporeerde stalling, kapelletje bij de erftoegang (zie Kruisstraat zonder nummer). Kruisstraat nummer 12/ Ruyterhoekstraat: laag hoekpand met geïncorporeerde stalling en schuur, daterend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, mogelijk oorspronkelijk café. Rode baksteenbouw onder zadeldak (rode mechanische pannen), aflijnende baksteenfries, afgeschuinde hoektravee, gewijzigde muuropeningen.

• Informatie Dhr. Jos Demaree.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel VIII, Brugge, 1928, kolom 940.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel XV, Brugge, 1934, kolom 880.
  • GESQUIERE G., De geschiedenis van Werken, Klerken, Esen, Woumen en Vladslo voor 1550. Een inleidende studie, onuitgegeven oefening K.U.L.A.K, academiejaar 1979-1980.
  • WERBROUCK M., Oude en nieuwe straten te Kortemark na de fusies, s.l., 1978, p. 75-76.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie