Mollestraat

Beschrijving

Straat met een gebogen tracé vanaf het gehucht "Zarren-Linde" (Zarren-Lindestraat), over de Klerkenstraat tot op het grondgebied Esen (Diksmuide). Deel van de oude weg van Diksmuide over het gehucht "Amersvelde" (Handzame) en Hooglede naar Roeselare of de "Oude Diksmuidse Boterweg". Het tracé van de Mollestraat is als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). De Mollestraat verliest aan belang door de aanleg van de Roeselarestraat in 1843.

In een weide aan de Mollestraat (achter Zarren-Lindestraat nummer 32) is een Duitse waterput uit de Eerste Wereldoorlog bewaard. Op 400 meter naar het noordoosten, langs de Legestraat, bevindt zich een andere waterput uit de Eerste Wereldoorlog. Deze waterputten bevonden zich temidden van een barakkencomplex.

Landelijke straat met weiden en verspreide hoevebouw en kleine boerenarbeiderswoningen uit de late 19de eeuw (Mollestraat nummer 16) en uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920 (zie Mollestraat nummer 4, nummer 6). Tevens enkele kapellen (zie Mollestraat zonder nummer).

• Inventarisatie van Relicten uit de Eerste Wereldoorlog uit de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen, 2002-2006).
  • WERBROUCK M., Oude en nieuwe straten te Kortemark na de fusies, s.l., 1978, p. 75.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie