Geografisch thema

Ruyterhoekstraat

ID
13010
URI
https://id.erfgoed.net/themas/13010

Beschrijving

Straat met een licht gebogen tracé vanaf de Kruisstraat (grens met Houthulst) tot aan de grens met Esen (Diksmuide) gevormd door de Ruiterbeek. Het gehucht "Ruyterhoek" situeert zich op de kruising van de Ruyterhoekstraat en de Klerkenstraat (aangelegd tussen 1861 en 1883). Deze weg van het gehucht "Terrest" (Houthulst) naar Esen (Diksmuide) is als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). De benaming "Ruiterhoekweg" is voor het eerst aangegeven op de Atlas der Buurtwegen (circa 1845). De eerste vermeldingen van de gelijknamige wijk "Ruiterhoek" dateren uit dezelfde periode. De benamingen met "Ruiter" houden mogelijk verband met de familie De Ruyter die in deze omgeving woonde. Op het primitief kadasterplan (circa 1827) is de straat nog aangeduid als "Beukel straat", een straatnaam die reeds voorkomt in 1537.
Erg landelijke straat met verspreide wederopbouwhoeves. Aan het begin van de straat enkele verbouwde lage arbeiderswoningen.

  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel I, Brugge, 1921, kolom 895.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel XIII, Brugge, 1932, kolommen 992-993.
  • WERBROUCK M., Oude en nieuwe straten te Kortemark na de fusies, s.l., 1978, p. 76-77.

Bron: BAERT S. & VANNESTE P. in samenwerking met CREYF S., DEVOOGHT K., GHERARDTS F. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeenten Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL40, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Achteringelegen wederopbouwhoeve

  • Omvat
    Wederopbouwhoeve met L-vormige opstelling

  • Is deel van
    Zarren


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ruyterhoekstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/13010 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.