Geografisch thema

Smissestraat

ID
13012
URI
https://id.erfgoed.net/themas/13012

Beschrijving

Korte straat met een gebogen tracé tussen de Roeselarestraat en de Vlaestraat. Het gehucht "Smisse" situeert zich ten oosten van de Roeselarestraat, dit is nog niet aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Het tracé van de toen landelijke Smissestraat is als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). De benaming Smissestraat is afgeleid van de wijknaam "Smisse" en wordt voor het eerst vermeld in 1901. De wijknaam "Smisse" wordt enkele decennia vroeger reeds genoteerd op een 'carte guerre' uit 1877.

  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel XIV, Brugge, 1933, kolommen 962, 965.
  • WERBROUCK M., Oude en nieuwe straten te Kortemark na de fusies, s.l., 1978, p. 77.

Bron: BAERT S. & VANNESTE P. in samenwerking met CREYF S., DEVOOGHT K., GHERARDTS F. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeenten Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL40, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Boerenarbeiderswoning

  • Is deel van
    Zarren


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Smissestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/13012 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.