Professor Dr. J. Sebrechtspark

Beschrijving

Openbaar stadspark, quasi volledig ingesloten tussen Oude Zak en Beenhouwersstraat. Zogenaamd naar J. Sebrechts (1885-1948), professor aan de Leuvense universiteit en gerenommeerd chirurg aan het toenmalige Brugse Sint-Janshopitaal.

In de loop van de 15de eeuw, deel van de moestuin van het klooster van de grauwzusters van Sint-Elisabeth aan de Oude Zak, zie Oude Zak nummer 55.
1562: ter hoogte van het huidig park is op de kaart van Marcus Gerards een straatje afgebeeld dat uitkomt naast het vermeld klooster in de Oude Zak.
1782: Jan Beerblock tekent een vrij formele ommuurde tuin.
1783-1784: afschaffing en openbare verkoop van het klooster en de bijhorende grond.
1854: de Poppkaart toont de versnipperde situatie van het voormalige eigendom.
1885: aankoop van de tuin en de 18de-eeuwse eigendom, dit is Beenhouwersstraat nummer 24, door stadsarchivaris L. Gilliodts-Van Severen.
1907: bouw van de monumentale poort naar ontwerp van architect L. Delacenserie (Brugge) aan de tuiningang van de Oude Zak, zie Oude Zak nummers 55-57 (ertussen).
1928: aankoop door professor J. Sebrechts (1885-1949) die aanpalend pand Beenhouwersstraat nummer 24 bewoonde.
1933: aanleg van de tuin onder leiding van L. Anseeuw onder meer door aanplanting van fruit- en moes- en siertuin.
1958: verkoop van tuin en huis aan de Staat, die er het Ministerie van Financiën in onderbrengt en plannen maakt om Administratief Centrum te bouwen in de vroegere tuin, wat resulteert in jarenlange discussies. Ondertussen wordt de tuin al gedeeltelijk gebruikt als parking.
1980: via ruilpakket komen huis en tuin in handen van de Stad en worden opschikkingswerken gestart onder meer omvormen van oorspronkelijke moestuin tot speeltuintje.

Groot park, volledig omgeven door een beukenhaag en toegankelijk via een poort tussen de nummers 55 en 57 aan de Oude Zak en via het smeedijzeren hekken tussen de nummers 22 en 24 aan de Beenhouwersstraat. Aanleg, deels gebaseerd op het oude patroon, met verschillende paadjes, speelhoeken en zitbanken. Uitgebreid, gedeeltelijk bewaard bomenbestand onder meer bestaande uit gele es, bruine beuk, honingboom en mispel.
Aan de kant van de Oude Zak afgesloten door bakstenen muur met monumentale poort gedateerd "ANNO / 1907" en aan de kant van de Beenhouwersstraat door een smeedijzeren neorococohekken, in 1871 vervaardigd door kunstmid E. de Voocht voor de erkekoer van "Hôtel d'Hannin de Moerkerke" toe gesitueerd aan de Predikherenstraat - zie Witteleertouwersstraat nummer 1-1b - en sinds 1938 overgebracht naar huidige locatie.

• ADRIANSENS W. (ed.), Groen Brugge, 1987, p. 62-65.
  • BEERNAERTS B., Open..., 2001, p. 167-170.