Geografisch thema

Terreststraat

ID
13038
URI
https://id.erfgoed.net/themas/13038

Beschrijving

Straat met een gebogen tracé vanaf de Vlaestraat tot op het gehucht "Terrest" (Houthulst). De straat loopt op Houthulst verder onder dezelfde naam. De benamingen Terrestdreef en Terreststraat verwijzen naar "Terres" of "Ter Rest", een oude wijk te Houthulst en Zarren. De eerste vermelding van "Ter Heest" vindt men op de kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus (1561-1571), gekopieerd door Pieter Claeissens (1601). Later wordt het gehucht onder meer genoteerd onder de naam "de Rest" (1686), "Terrest" of "Terreest" (Atlas der Buurtwegen, circa 1845). Het gehucht "Terrest" groeit vnl. vanaf de tweede helft van de 19de eeuw aan de bosrand van het "Bos van Houthulst" (Houthulst). De eigenlijke straatnamen komen voor het eerst voor op de Atlas der Buurtwegen van de gemeente Houthulst van 1942 (sic).

De landelijke straat kent een stijgend verloop naar het gehucht "Terrest" (Houthulst). Bewaarde wederopbouwhoeve van de jaren 1920 (zie Terreststraat nummer 6).

  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel XV, Brugge, 1934, kolom 777-778.
  • WERBROUCK M., Oude en nieuwe straten te Kortemark na de fusies, s.l., 1978, p. 77.

Bron: Vanneste P., Baert S. & Creyf S., Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeente Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve uit de wederopbouwperiode

  • Is deel van
    Zarren


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Terreststraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/13038 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.