Terreststraat

Beschrijving

Straat met een gebogen tracé vanaf de Vlaestraat tot op het gehucht "Terrest" (Houthulst). De straat loopt op Houthulst verder onder dezelfde naam. De benamingen Terrestdreef en Terreststraat verwijzen naar "Terres" of "Ter Rest", een oude wijk te Houthulst en Zarren. De eerste vermelding van "Ter Heest" vindt men op de kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus (1561-1571), gekopieerd door Pieter Claeissens (1601). Later wordt het gehucht onder meer genoteerd onder de naam "de Rest" (1686), "Terrest" of "Terreest" (Atlas der Buurtwegen, ca. 1845). Het gehucht "Terrest" groeit vnl. vanaf de tweede helft van de 19de eeuw aan de bosrand van het "Bos van Houthulst" (Houthulst). De eigenlijke straatnamen komen voor het eerst voor op de Atlas der Buurtwegen van de gemeente Houthulst van 1942 (sic).

De landelijke straat kent een stijgend verloop naar het gehucht "Terrest" (Houthulst). Bewaarde wederopbouwhoeve van de jaren 1920 (cf. Terreststraat nr. 6).

DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel XV, Brugge, 1934, kolom 777-778.
WERBROUCK M., Oude en nieuwe straten te Kortemark na de fusies, s.l., 1978, p. 77.

Bron     : onbekend