Arsenaalstraat

Tussen Sint-Michielskaai en Kloosterstraat.

Getrokken in 1842; naamgeving in 1847. Genoemd naar de opeenvolgende arsenalen die hier - op de gronden van de voormalige Sint-Michielsabdij - werden opgericht; in 1803 door Napoleon, in 1824 door Willem I, in 1833 door de Belgische Staat. Het laatste arsenaal werd afgebroken in 1870.

Vervuilde gecementeerde gevels met opvallende gebouwen - pakhuis en kantoorgebouw - op de hoek der Verbrande Entrepotstraat. Aan de zuidzijde sociaal wooncomplex naar ontwerp van architect Alfons Francken (1938) bestaande uit verschillende flatgebouwen gegroepeerd rond binnenplaats.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine