Geografisch thema

Bollandusstraat

ID
13040
URI
https://id.erfgoed.net/themas/13040

Beschrijving

Tussen Begijnenvest en Britselei. Naamgeving in 1868 naar Jan van Bolland (1596-1665), de grondlegger van een kritische uitgave der heiligenlevens zogenaamd "Acta Sanctorum". Bebouwd in het vierde kwart van de 19de eeuw tot eerste kwart van de 20ste eeuw met aangepaste hoeken; nummers 4-6 en 8-10 eenheidsbebouwing van twee aan twee gebouwde neoclassicistische lijstgevels van drie traveeën en drie bouwlagen, bepleisterd, beschilderd en horizontaal gemarkeerd door lijsten en kordon vormende lekdrempels; rechthoekige respectievelijk segmentboogvensters en -deuren in geriemde omlijsting met oren; nummers 4 en 6: balkon met ijzeren leuning op de tweede bouwlaag. Nummers 5 en 14 vernieuwd.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Herenhuis in neorégencestijl

  • Omvat
    Herenhuis in neorégencestijl

  • Is deel van
    Antwerpen - Stadsuitbreiding tot aan de 16de-eeuwse Spaanse Vesten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Bollandusstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/13040 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.