Borzestraat

Beschrijving

Van Kipdorp naar Handelsbeurs. Geopend door de stad in de eerste helft van de 16de eeuw. Voorheen deels "noordzijde van de Borze" (eerste helft van de 16de eeuw) en deels "Hochstetterstraat" (eerste helft van de 16de eeuw), laatst genoemde werd in de Franse tijd verbasterd tot "Oogzetters- of Oogsmeester(s)straat" (rue des oculustes). In 1919 in z'n geheel Borzestraat genoemd. Alleen het deel Lange Nieuwstraat - Handelsbeurs vormt een geheel met het BeursgeBouw. Noordelijk deel met aan de westzijde gewone 19de-eeuwse lijstgevels van twee à drie traveeën en drie bouwlagen met tegen het Kipdorp aan een imposante witstenen gevel naar ontwerp van Ernest Dieltiens en een modern hoekpand. Nummers 16, 208 en 24 met houten puien (19de eeuw). Meestal bredere bepleisterde en beschilderde gevels aan de oostzijde; tussen nummer 21 en hoekhuis met Lange Nieuwstraat: bres met parking.

Auteurs :  Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita