Geografisch thema

Korte Schipperskapelstraat

ID
13043
URI
https://id.erfgoed.net/themas/13043

Beschrijving

Van Lange Schipperskapelstraat naar Oude Mansstraat. Waarschijnlijk ontstaan in het begin van de 15de eeuw, samen met de Vingerling- en de Blauwbroekstraat, rondom het verdedigingswerk met Vingerling dat tegen de binnenmuur van de Brouwersvliet stond. Banale gecementeerde of bepleisterde en beschilderde lijstgevels (vierde kwart van de 19de eeuw) met sterk verspringende kroonlijstlijnen, twee tot zes traveeën en twee à drie verdiepingen met rechthoekige of segmentboogvormige vensters, soms in geriemde omlijstingen (nummers 4-6, 8). Bakstenen pakhuis (vierde kwart van de 19de eeuw) (nummer 2) geritmeerd door lisenen en bossages (gelijkvloers) op de hoek met de Lange Schipperskapelstraat.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Korte Schipperskapelstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/13043 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.