Zogge

Beschrijving

Benaming van de vroegere Kerkstraat in het landelijke gehucht Zogge in het zuidwesten van Hamme bij de grens met Zele. Voorheen was de kern van het gehucht Zogge gelegen aan de steenweg Sint-Niklaas-Dendermonde via Waasmunster (nu Heirbaan) die van noord naar zuid het afgelegen westelijk deel van Hamme doorloopt. De oudste geschreven vermeldingen van het gehucht "De Sogh" gaan terug tot de 16de eeuw. De benaming zou verwijzen naar moerassig gebied. Het gehucht Hamme - Zogge was tot midden 19de eeuw voor geestelijke diensten en begrafenissen aangewezen op de parochiekerk van Hamme centrum, die ver afgelegen en soms moeilijk bereikbaar was. De Gentse bisschop Delebèque streefde ernaar om dergelijke wijken van een hulpkerk of proosdij te voorzien en deed aan het gemeentebestuur van Hamme het voorstel om te Zogge een kerk en proosdijhuis te bouwen. Toen het gemeentebestuur bij de raming van de bouwkosten in 1843 weigerde financieel te ondersteunen beslisten de inwoners uiteindelijk in 1848 zelf hun kerk te bekostigen. Sinds 1849 met de bouw van een eigen kerk door de inwoners van de wijken Zogge, Ekelbeke en Meerstraat evolueerde de vroeger smallere zijweg van de steenweg tot eigenlijke hoofdstraat die verbreed tot voor de kerk. Na de verplaatsing van het vroeger omringende kerkhof (1911) werd de ruimte voor de kerk tot kerkplein omgevormd. Aan de pas in 1854 erkende parochie Hamme-Zogge werd in 1911 de wijk Hooigat toegevoegd. Het rechte gedeelte van de straat tussen Heirbaan en de kerk van Zogge verkreeg al in de tweede helft van de 19de eeuw een uitgesproken centrumkarakter door de toegenomen bebouwing waaronder de pastorie met later daartegenover gebouwde gemeentelijke dorpsschool. Een beperkt aantal woningen tussen de rijhuizenbouw voor de kerk bewaren nog hun oorspronkelijke schaal van lage dorpshuizen uit de tweede helft van de 19de eeuw, de meeste echter nu met een aangepaste voorgevel.

• DE DONCKER W., De stijfhoofden van Zogge, Hamme-Zogge, 1999.
  • DE POTTER F. - BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, reeks IV, deel I2: Hamme, Gent, 1889.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena