Ekelbeke

Beschrijving

Straatnaam ontleend aan het gelijknamige gehucht in de zuidwestelijke buitenwijk en parochie Hamme - Zogge. Oud wegtracé dat vanaf Heirbaan aan de vroegere kern van het gehucht Zogge noordwaarts leidt, voorheen tot aan de driesprong ter hoogte van Vossestraat in aansluiting met de huidige Vierweegse (zie Poppkaart). Nabij het zuidelijke straatgedeelte, aan een zijstraatje voorheen genaamd Herdemansstraat (nu Berkeveld), stond een houten oliewindmolen die is aangeduid in het landboek van Hamme (1772-1776); afgebroken in 1917.

• Gemeentehuis Hamme, Ommelooper & Terrier ofte Landt & Caerteboek Der Prochie van Hamme ende Heerlykhede van St Anne Liggende binnen den Lande van Dendermonde, 1772-1776 by Jan Baptiste van Huffel, gesworen Landt-meter, 21ste wijk.
  • VAN BOSSCHE A., Malen en molens in Hamme, Hamme, 2005, p. 72-73.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena