Kaaldries

Beschrijving

Voorheen Caeldriesstraet, oude straat- en wijknaam voor het gehucht aan de noordwestrand van de gemeentekern tussen de Durme en de vroegere Westakker. In het land- en kaartenboek van Hamme (1772-1776) aangegeven als de "Straete van den Caeldries naer den Aert". Volgens de Poppkaart gaf de Caeldriesstraat toen oostwaarts aansluiting via de Hoogstraat en Kerkstraat met het gemeentecentrum. Nu nog de benaming voor de straat tussen de splitsing Aartstraat / Durmestraat en Kruisbeeldstraat / Waterstraat en een belangrijke lokale uitvalsweg naar het westen, vanouds leidend richting het gehucht Sint-Anna en Zele. Achter de noordelijke straatwand, waar de Durme door een bocht vrij dicht achter de bebouwing loopt, bezat de rivier aan deze oeverzijde voorheen diverse inhammen, waarvan de "Kele van de Rate" naast de gelijknamige nu verdwenen herberg tot aan de straat reikte (zie land- en kaartenboek van Hamme); op 19de-eeuwse kaarten aangeduid als Rattekille of Rattekele. Aan deze weg in de nabijheid van de Durme groeide in de 19de eeuw, naast de toename van al bestaande geconcentreerde bewoning, een diversiteit van industriële activiteit (olieslagerij, brouwerij, aanvankelijke spinbanen vooral gelegen aan de zuidelijke straatzijde en eind 19de eeuw uitbreidend tot touwslagerij- en spinnerij). De straat werd vroeger gedwarst door de spoorweglijn Sint-Niklaas- Dendermonde met een spoorwegbrug van 1875 voor enkel spoor over de Durme achter de Kaaldries. Bij deze brug was een brugdraaiershuis gelegen dat tevens dienst deed als bareelwachtershuis. De brug werd gesloopt korte tijd na de opheffing van de spoorlijn in 1957.

• Gemeentehuis Hamme, Ommelooper & Terrier ofte Landt & Caerteboek Der Prochie van Hamme ende Heerlykhede van St Anne Liggende binnen den Lande van Dendermonde, 1772-1776 by Jan Baptiste van Huffel, gesworen Landt-meter, 16de wijk.
  • VAN GARSSE R., Terugblik in het verleden. Om en rond de Durme te Hamme. I, in Osschaert III, 4, 1989, p. 91.
  • VAN GARSSE R., Terugblik in het verleden. Om en rond de Durme te Hamme. IV, in Osschaert IV, 4, 1990, p. 77.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena